Kartografi Nedir ?
Kartografi Nedir ,Haritacılık, mekansal, topoğrafik ve coğrafi bilgileri etkili bir şekilde sunmak için haritalarla oluşturulan uygulamalarıdır.
Kartografi Nedir
[caption id="attachment_241" align="alignleft" width="300"]

Haritacılık, harita hazırlama bilim ve sanattır. Bu çalışma, harita ve çizelgelerin tasarlanması, üretilmesi ve incelenmesi ile ilgilidir. Kartografya ve Coğrafya, birbiriyle yakından ilişkili iki çalışma alanı olup, her biri gezegenimizdeki bir yeri doğru bir şekilde tanımlamak için diğerine bağımlıdır. Her iki disiplin birlikte, yaşadığımız dünyayı, Dünyadaki konumlarımızı ve hayatın burada nasıl işlediğini anlamamızı kolaylaştırır.
Kartografya Tarihi
Tarih öncesi birkaç mağara resmi zamanla yıpranmış haritalar olarak kaydedildi ve eskiyen kayıp kentlerin, kasabaların ve eski dünyanın hazine yataklarının bulunduğu yere dair kanıt bulunduğunu ümit ederek eserler korunmuştur. MÖ 7. bin yıl tarihli bir duvar resmi, dünyanın en eski haritalarından biri olabilir. Bu resim, antik Anadolu'da bir şehir olan Çatal höyük'ün yerini temsil ettiğine inanılıyor.
Modern haritacılık şekli M.Ö. 6. Yüzyıldan itibaren gelişmeye başlamıştır. Eski Yunanlılar ve Romalılar bu gelişmede öncülerden dir. Bir Yunan filozofu Anaximander'in ve çok yetenekli bir Yunan dehası olan Ptolemaios'un katkıları bu konuda en dikkat çekici şeydir. Bunlardan birincisi, dünyanın belgelendirilmiş ilk haritasının üretilmesiyle, diğerinde ise Cartographie üzerine bir bilimsel dergi olan Coğrafya yayınlandı. Yakında, 8. yüzyılda Yunanlıların kartografik eserlerinin Arapça tercümeleri Arap âlimleri tarafından yapılmaya başlandı. 1154 yılında Arap âlim Muhammed el-İdrisi, Arap tüccarları tarafından toplanan dünyayla ilgili bilgi bir araya getiren bir orta çağ atlasını hazırladı.
Daha doğuya doğru, Hindistan ve Çin'in eski ve gelişen medeniyetleri, antik kartografya alanında da serseri üretti. Hint gök bilimcileri ve haritacılar Pole Star'u ve diğer takımyıldızı eski yaş haritası sistemlerini kullanarak haritalamaya başlamıştı. Çin'deki Çın Devleti, M.Ö. 5. yüzyıla kadar uzanan bazı eski dünyanın mevcut haritalarının üretimiyle ilişkilidir.
Teleskop, pusula ve sekstant gibi bu buluşlar yakında kartografya dünyasında devrim yaratmaya başladı. 15. Yüzyıldan 17. Yüzyıla kadar Arama Çağı'nı tetikledi. Bu süre zarfında, Avrupa haritacılar, kapsamlı araştırmalar yaptı, keşfedilmemiş arazileri araştırdılar ve küçük haritalar üzerinde tüm dünyayı temsil eden ayrıntılı haritalar oluşturdu. Dünyanın en eski haritası 1492'de Alman haritacı Martin Behaim tarafından düzenlendi. Yakında zamanda daha fazla icat, keşif ve keşifler, harita oluşturma bilim ve sanatının modern haritacılık biçimlerini doğurdu.
Topoğrafik Haritalar ve Topolojik Haritalar
- Topoğrafik Harita: Bu harita türü, bir bölgenin genelini gösteren oldukça detaylı ve niceliksel bir sunum sergilemektedir. Kontur hatları (yerleri aynı yüksekliğe bağlayan çizgiler) genellikle bu amaçla kullanılır. Topografik haritalar, genellikle, iki veya daha fazla harita sayfası birlikte topografik bilgiyi temsil eden bir dizi harita halinde mevcuttur. Drenaj kalıpları, yerden kaldırma, orman örtüsü, yollar ve demir yolları gibi insan yapımı özellikler topografik haritalar tarafından temsil edilen bazı özelliklerdendir.
- Topolojik Harita: Bu haritalar, bir yerle ilgili yalnızca gerekli veya gerekli bilgileri temsil eden yerler veya diyagramların çok basitleştirilmiş haritalarıdır. Bu tür haritalar ölçeğe ve yönlendirmelere uymaz ve mesafeler değişebilir. İstanbul metrosunun metro haritası veya metro hattı haritası, topolojik haritaların iyi örnekleridir.
Yorumlar
Yorum Gönder