Etnografya Nedir ?

Etnografya Nedir?


[caption id="attachment_312" align="alignleft" width="300"]Etnografya Nedir Etnografya Nedir[/caption]

Etnografya Nedir - Etnografi insanların ve kültürlerin sistematik çalışmasıdır.

Etnoğrafya, doğal ortamında uzun bir süre yaşayan bir kültürel grubun çalışmasını içeren niteliksel bir araştırma metodolojisidir. Bu, etnografik araştırmacıyı, gözlem veya mülakatlar yoluyla verileri kaydetmek için çalışma alanına gömülmesini gerektirir. Araştırmacı, halkın günlük hayatlarını araştırıyor ve kültürel anlam ve deneyimlerini tam olarak anlamak için bir katılımcı oluyor. Etnografya, Antropolojinin bir parçası olan bir sosyal bilim araştırması metodudur.

Veri Toplama Yöntemleri


Veri toplama yöntemleri, gözlem ve mülakatları içerir. Araştırmacı, eğitim gördükleri topluluğa araştırmalı ve halkın günlük etkileşimlerini uzun bir süre deneyimlemelidir. Bu, araştırmacı ve tarihsel araştırma verilerini içeren büyük bir veri kümesinin toplanmasına yardımcı olur. Bunu başarmak için araştırmacı derine inmeli ve neden, kim, ne, nerede, ne zaman ve nasıl olduğu gibi soruları cevaplamalıdır. Bu süreç, ünlü antropolog Clifford Geertz tarafından ifade edilen "kalın açıklama" olarak bilinir.

Araştırmayı yürütmek ve veri toplamak için etnograf, çalıştığı topluluğa olabildiğince az etkide bulunarak tarafsız olmalıdır. Güven geliştirilmesi de bütün süreç için çok önemlidir. Topluluğun üyeleri, araştırmacı varlığında rahat hissetmelidir.

Etnografya'nın Avantajları



  • Etnografi, insanların toplumsal yaşamlarına benzersiz bir bakış açısı sağlarken, kültürlerin algısını ve değerini takdir eder. Diğer araştırma yöntemleri bu derinlemesine hesap vermede doğru olmayabilir, dolayısıyla etnografya en uygun yöntemdir.

  • Etnografi, farklı insanlara ya da topluluklara yönelik olumsuz önyargılardan ve basmakalıplardan kurtulmanıza yardımcı olur. Bu, sosyal uyumunu geliştirir.

  • Araştırmalarla, etnograf, çeşitli nüfusların kültürleri ve uygulamaları hakkında zengin bir anlayış geliştirir. Bu aynı zamanda bir topluluğun söylenmemiş hazinelerine ışık tutmada yardımcı olur.

  • Etnografya, tek bir perspektiften ziyade grubun / kültürün bütünsel bir görüşünü teşvik eder.

  • Etnografya, toplanan materyallerin, veriler belirtildiği gibi karşılaştırılması, analizi ve değiştirilmesi gibi teorilerle bağlantılar sağlar.


Dezavantajlar ve Zorluklar


Etnograflar, araştırmalar yürüten halklar arasında güven kazanmada güçlük gibi sayısız zorluklarla yüzleşirler. Bir uyum kurmak ve kabullenmek uzun zaman alabilir.

  • Araştırmanın uzunluğuna bağlı olarak, fonlama kesintisiz çalışmayı geciktiren bir zorluk olarak ortaya çıkabilir.

  • Etnografçının, çalışmadan elde edilen bilgilerinin doğruluğunu değiştirebilecek potansiyel yanlılık vardır.

  • Araştırmacılar ve toplum üyeleri arasında kişilerarası çatışmalar ve sorunlar ortaya çıkabilir.

  • Araştırmacının güvenliği, çalıştıkları ortamda düşünülmelidir, çünkü insanlar bazen düşmanca davranabilir.

  • Verilerin yorumlanması söz konusu olduğunda, etnografyanın hikaye anlatımı doğası nedeniyle yanlışlıklar ve önyargılar ortaya çıkabilir.

Yorumlar

Popüler İçerikler

Kalitatif Araştırma Nedir ?

ANAOKULU BOYAMA RESİMLERİ

Ofiyolit Nedir ?