Azot Döngüsü ve Nitrojen fiksasyonu nedir

Azot döngüsü , azotun doğada çeşitli biçimlerde dolaşımı . Nitrojen, proteinlerin ve nükleik asitlerin bir bileşeni , dünyadaki yaşam için gereklidir . Atmosferin yüzde 78'i azot gazı olmasına rağmen , bu bol rezervuar çoğu organizma tarafından kullanılamayan bir formda bulunmaktadır. Bununla birlikte, bir dizi mikrobik dönüşümle azot, bitkiler için kullanılabilir hale gelir ve sonuç olarak tüm hayvan yaşamını sürdürebilir . Tamamen sıralı olmayan basamaklar, aşağıdaki sınıflara ayrılır:azot fiksasyonu , azot asimilasyonu, amonyaklaştırma, nitrifikasyon vedenitrifikasyon .

Azot Döngüsü


Nitrojen fiksasyonu, azot gazı inorganik azot bileşiklerine dönüştürülürken çoğunlukla (yüzde 90) bazı bakteriler ve mavi-yeşil algler tarafından gerçekleştirilir . Daha az miktarda serbest azot, abiyotik araçlar (örneğin, yıldırım , morötesi radyasyon , elektrikli ekipman) ile ve amonyak ile dönüşüm gerçekleşir.

Nitratlar ve amonyak, Azot fiksasyonu alglerin  bitkilerin spesifik doku bileşiklerine asimile edilir . Hayvanlar daha sonra bu algleri ve bitkileri yutar, kendi vücut bileşiklerine dönüştürürler.

Tüm canlıların kalıntıları ve atıkları, mikroorganizmalar tarafından parçalanır. amonifikasyon amonyak elde edilir, (NH 3 ) ve amonyum (NH 4 *). (Anaerobik veya oksijensiz koşullar altında, kötü kokulu kokuşmuş kalntılar görünebilir, ancak zamanla amonyak haline dönüştürülür.) Amonyak, kısmen toprak koşullarına bağlı olarak toprağı terk edebilir veya diğer azot bileşiklerine dönüştürülebilir.

Nitrifikasyon , tarafından gerçekleştirilen bir işlemdir.nitrifiye bakteriler , toprak amonyasını nitratlara (NO 3 -) dönüştürür ve bu bitkiler kendi dokularına dahil edebilir.

Nitratlar da metabolize olurlar.suya dayanıklı anaerobik topraklarda özellikle aktif olan denitrifikasyon yapan bakterilerdir . Bu bakterilerin etkisi, toprakta nitratları yok etme eğiliminde olup atmosferik azot oluştururlar.

Azot Döngüsü    Azot döngüsü nedir

Azot Dengesi


Azot dengesi, atmosferik gazların yüzde 78'ini oluşturan diatomik azotun (N 2 ) kimyasal dönüşümünü amonyum (NH + ), nitrit (NO 2 - ) ve nitrat (NO 3 - ) içeren bileşikler içeriyor . Azot fiksasyonu , bezelye, yonca ve diğer baklagiller köklerinde nodüller içinde yaşayan Rhizobium gibi bakteriler , diatomik azot gazı amonyaka dönüştürür.  Amonyak diğer bakteriler tarafından nitritlere ve nitratlara dönüştürülebilir ve bitkiler tarafından büyüme için kullanılabilir. Bu bileşikler , bitkiler ölene ya da denitrifikasyon yapan bakteriler tarafından yenildikten sonra N 2'ye geri dönüştürülür . Bu bakteriler, bitki tüketiminde ve bitki yiyen hayvanların dışkı ve cesetlerinde azot bileşiklerinin çoğunu N 2'ye geri döndürürler . Bu bileşiklerin bazıları Güneş'ten ultraviyole ışık ile ilişkili bir dizi kimyasal işlemle N 2'ye dönüştürülür . Motorlu taşıtlar vasıtasıyla petrolün yakılması , bu bileşiklerin doğal konsantrasyonlarını arttıran azot oksitleri üretir .Birçok kentsel alanda meydana gelen sis , azot oksitlerin seviyelerinde önemli ölçüde yüksektir.

Yorumlar

Popüler İçerikler

Kalitatif Araştırma Nedir ?

ANAOKULU BOYAMA RESİMLERİ

Ofiyolit Nedir ?