Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) Neler İçeriyor
Nişasta Bazlı Şeker Nedir ? Son günlerde oldukça sık gündeme gelen nişasta bazlı şekerin içeriği ve kullanım alanları hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Nişasta bazlı şeker e geçmeden önce şekerin ne olduğunuz bilmemiz gerekiyor bundan dolayı şekerin çeşitleri ve kimyasal yapılarını inceleyelim.
Şeker bileşiği,basit tanımı ; C6 H12 O6, olan 6 karbon,12 Hidrojen ve 6 Oksijenden oluşur. Şeker, Sakkaroz'un eş anlamlısı olarak bilinir. Pancar ve kamıştan kimyasal yollarla elde edilir.
Tüketilen ekmek, pirinç, unla yapılan her türlü yiyecek vücuda girdikten sonra sindirilerek glikoza çevrilir.
Küp şekerde bazı kimyasal kullanılarak yapıştırılmış halidir.

Gelelim Nişasta Bazlı Şeker e
Beyinde tokluğu algılayacak Glioz Sensörleri bulunmaktadır. Fruktoz için söz konusu olmayan bu durum yeme davranışını bozabilmektedir.
Mısır ve nişasta bazlı şekerler glikoz ve fruktoz bazlıdır.
Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) de yer alan Fruktoz ve Glikoz monomer halindedir (glikoz ve fruktoz bağları serbesttir) bu nedenle çok hızlı bir şekilde kana geçer.
Halbuki sukrozdaki (çay şekerinde) glikoz ve fruktoz disakkarit yani bağlıdır. emilmek üzere monomer haline geçebilmesi için sindirime uğraması gerekir.
NBŞ kullanılan ürünler de yüksek fruktoz vardır. halbuki sağlıklı beslenme önerilerinde günlük enerjinin yüzde 50-60 oranında karbonhidrat içeriği ve bunun da yüzde 15-20’sinin fruktozdan sağlması gerekir. NBŞ ürünlerle aşırı miktarda fruktoz alınmakta bu durumda metabolizmada büyük tahribata yol açmaktadır.
Fruktozun, glikozdan karaciğer içindeki Ketabolizması farklıdır. fruktoz katabolizması glikozdan hızlıdır. hızla Glikolize olur, yağ asidine çevrilir otomatikmen aşırı yaglanmaya yol açar.
insülin salgılanması ve tokluk duygusu veren hormonlar üzerindeki etkileri farklıdır. fruktoz insülin salgılatmaz. Fakat glikoz metabolizmasında insülin salgılanır. insülin tokluk hormonu leptini uyarır, açlık hormonu azalır. Bu sayede aşırı yeme olmaz.
Fruktoz glikozdan farklı olarak ürik asit artışına neden olur ve gut nefriti riski artar.çeşitli kanser türleri (kolon kanserleri, kadınlarda meme kanserleri gibi) obeziteye yol açar.

Fruktoz kuru meyvelerde normal meyvelere göre daha fazladır.

Nişasta bazlı şeker e geçmeden önce şekerin ne olduğunuz bilmemiz gerekiyor bundan dolayı şekerin çeşitleri ve kimyasal yapılarını inceleyelim.
ŞEKER VE ÇEŞİTLERİ
Şeker bileşiği,basit tanımı ; C6 H12 O6, olan 6 karbon,12 Hidrojen ve 6 Oksijenden oluşur. Şeker, Sakkaroz'un eş anlamlısı olarak bilinir. Pancar ve kamıştan kimyasal yollarla elde edilir.
- Sakkaroz: Pancarda, şeker kamışın da doğal olarak bulunan şekerdir.
- Glikoz :Basit bir şeker olan glikoz yaşam için en önemli karbonhidratlardan biridir. Hücreler onu bir enerji kaynağı ve metabolik reaksiyonlarda bir ara ürün olarak kullanırlar. Glikoz fotosentezin ana ürünlerinden biridir ve hücresel solunum onunla başlar
Tüketilen ekmek, pirinç, unla yapılan her türlü yiyecek vücuda girdikten sonra sindirilerek glikoza çevrilir.
- Fruktoz : Bazı sebzeler ve Meyvelerdeki Şekerin ismidir. Meyvelerde doğa olarak bulunur.
- Rafine Şekeri : Pancar ve kamış'ta kimyasal kullanılarak elde edilen kristal şeklindeki şeker modelidir.
Küp şekerde bazı kimyasal kullanılarak yapıştırılmış halidir.
- Aspartam : Bunun şekele uzaktan yakından hiç alakası yoktur, yapay tatlandırıcıdır. Pankreas düşmanı bir birleşik olarak bilinir. Sayılamayacak kadar çok üründe bulunmakta.


Gelelim Nişasta Bazlı Şeker e
Nişasta Bazlı Şeker Nedir?
Beyinde tokluğu algılayacak Glioz Sensörleri bulunmaktadır. Fruktoz için söz konusu olmayan bu durum yeme davranışını bozabilmektedir.
Mısır ve nişasta bazlı şekerler glikoz ve fruktoz bazlıdır.
Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) de yer alan Fruktoz ve Glikoz monomer halindedir (glikoz ve fruktoz bağları serbesttir) bu nedenle çok hızlı bir şekilde kana geçer.
Halbuki sukrozdaki (çay şekerinde) glikoz ve fruktoz disakkarit yani bağlıdır. emilmek üzere monomer haline geçebilmesi için sindirime uğraması gerekir.
NBŞ kullanılan ürünler de yüksek fruktoz vardır. halbuki sağlıklı beslenme önerilerinde günlük enerjinin yüzde 50-60 oranında karbonhidrat içeriği ve bunun da yüzde 15-20’sinin fruktozdan sağlması gerekir. NBŞ ürünlerle aşırı miktarda fruktoz alınmakta bu durumda metabolizmada büyük tahribata yol açmaktadır.
Fruktozun, glikozdan karaciğer içindeki Ketabolizması farklıdır. fruktoz katabolizması glikozdan hızlıdır. hızla Glikolize olur, yağ asidine çevrilir otomatikmen aşırı yaglanmaya yol açar.
insülin salgılanması ve tokluk duygusu veren hormonlar üzerindeki etkileri farklıdır. fruktoz insülin salgılatmaz. Fakat glikoz metabolizmasında insülin salgılanır. insülin tokluk hormonu leptini uyarır, açlık hormonu azalır. Bu sayede aşırı yeme olmaz.
Fruktoz glikozdan farklı olarak ürik asit artışına neden olur ve gut nefriti riski artar.çeşitli kanser türleri (kolon kanserleri, kadınlarda meme kanserleri gibi) obeziteye yol açar.

Fruktoz kuru meyvelerde normal meyvelere göre daha fazladır.
- Kuru kayısı: 1 kase → 16,4 gram fruktoz
- Kuru üzüm: 100 gram → 32 gram fruktoz
- Hurma: 100 gram → 25 gram fruktoz
- Kuru incir: 100 gram → 24 gram fruktoz
Yorumlar
Yorum Gönder