Hyalüronik Asitli Gıdalar

[caption id="attachment_55" align="alignright" width="300"]Hyalüronik Asitli Gıdalar Hyalüronik Asitli Gıdalar[/caption]

Hyalüronik Asitli Gıdalar, 1980'de FDA , yaralı gözlerin tamirinde ve oftalmik cerrahide geniş çapta kullanılan hyalüronik asit preparatı olan Healon'ı dır.

HyalüronikAsitli Gıdalar,insan vücudu tarafından doğal olarak üretilen bir kimyasal maddedir. Konsantrasyonu, hücrelerin ve zarların bir koleksiyonu olarak vücudun tüm yapısını oluşturan bağ dokularımızda en yüksek konsantrasyondur. Hyalüronik asit aynı zamanda kıkırdak yapısının önemli bir parçasıdır ve gözler ve eklemlerde bulunur. Hücre büyümesi ve bölünmesiyle ilgili çok fonksiyonlu bir bileşiktir. Araştırmalar, bu asidin birçok yararlı özelliği olduğunu göstermiştir.

Biliyor musun? 
Hyalüronik asit cildin altındaki suyu 'bağlayıp' kuruluğu önleyerek sağlıklı tutar. Kendi hacminden bin kat daha fazla su tutabilir!

 

Hyalüronik Asidin sağlık için önemi ;



  • Osteoartrit Tedavisi: Hyaluronik asit dizlerin eklemleri arasındaki boşlukları kaplar ve sürtünmeden dolayı kemiklerin hasar görmesini önler. Zamanla, asit seviyesinde tükenme ağrı ve osteoartritik belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. Hialuronik asit enjeksiyonu, bu asitin derzdeki seviyesini arttırmak ve ağrıdan kurtulmak için reçete edilir. Bu asitin gıdalar ya da takviyeleri yoluyla oral olarak alımı da yardımcı olur.

  • Sağlıklı Cilt: Hyaluronan ayrıca cilt dokularının bir bileşenidir ve cilt hücresinin onarımına yardımcı olur. Doku yağlama ve yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Bu asidin bir diğer önemli yararı, cildin kollajen seviyelerini arttırmasına, yumuşaklığını ve nemi arttırmasına yardımcı olduğu için kırışıklık karşıtı etkileridir.

  • Sağlıklı Gözler: Hyaluronik asit gözler için de faydalıdır, çünkü göz kuruması için yapay gözyaşı olarak kullanılabilir. Asit yüz için  yaşlanmayı önleyici kremlerde kullanılır ve ayrıca göz çevresinde yaygın olarak 'karga ayakları' olarak bilinen kırışıklıklara da enjekte edilebilir.


Hyalüronik Asitli Zengin Gıdalar ;


Çeşitli gıdalar Hyalüronik asit içerir ve vücudun genel sağlığını korumaya yardımcı olur. Onlara bir göz atalım:

Hayvansal Kaynakları
Hayvansal ürünler, Hyalüronikasidin en doğal kaynaklarıdır. Tıpkı insanlarda olduğu gibi, hayvanlarda da asit cildin ve sinir dokularının önemli bir bileşenidir. Dolayısıyla, her tür et bu asidin zengin kaynakları olarak kullanılır. Tavuk ve et suyu ayrıca yüksek miktarda bağ dokusu ve kollajen içerir. Çeşitli kırmızı etler, zengin A vitamini kaynaklarıdır ve retinoam şeklinde hyalüronik asit salınmasına yardımcı olurlar. Gıda kaynakları, sığır eti,Koyun eti  gibi ürünlerde bulunur.

Baharatlar ve Biber
C vitamini, aynı zamanda askorbik asit olarak da bilinir, vücudumuzda iyi bir Hyalüronik asit kaynağı olabilir. FAO'ya göre, sarı, kırmızı, yeşil ve turuncu biberler de dahil olmak üzere biber çeşitleri, zengin C vitamini kaynaklarıdır. Salantro ve maydanoz gibi otlar, aynı zamanda çeşitli gıdalardaki baharatlar olarak da kullanılırlar C vitamini içeriyor.

Taze Meyveler
Limon, portakal, limon ve greyfurt gibi narenciye meyveleri, C vitamini için mükemmel bir kaynaktır. Bu meyvelerden elde edilen meyve suyu ve kabukları bile büyük miktarda C vitamini içerir ve içecekler ile karıştırılabilir . C vitamini bakımından zengin olan diğer meyveler arasında: guava, mango, kiraz, kivi, portakal, yaban mersini, ahududu ve çeşitli üzümler bulunur. Elmalar, muzlar, domatesler, avokadolar, ananaslar, kavunlar, şeftaliler ve armutlar gibi magnezyum bakımından zengin meyveler de hiyalüron seviyelerini arttırmada yardımcı olurlar.

Sebzeler
Araştırmalar, çeşitli sebzelerin, özellikle patates ve tatlı patates gibi nişasta içeren kök sebzelerin vücudun hiyalüronan üretmesini sağladığını göstermektedir. Magnezyum, asidin sentezi için de gereklidir. Ispanak, karnabahar, brokoli, kuşkonmaz, yeşil marul, brüksel lahanası ve yeşil fasulye gibi bir takım sebzeler magnezyum bakımından zengindir ve vücuttaki hiyalüronan seviyelerinin yükseltilmesine yardımcı olur. Kabak, maya, yer fıstığı, tahıl, fasulye ve kahverengi pirinç gibi çinko içeren yiyecekler de iyi bir hiyalüron kaynağıdır.

Bu makale sadece bilgilendirme amaçlıdır ve uzman tıbbi tavsiyelerin yerini alması için kullanılmamalıdır.

 

Yorumlar

Popüler İçerikler

Kyocera FS-3040MFP RAM diski dolu hatası

Ofiyolit Nedir ?

Kalitatif Araştırma Nedir ?