Pisagor Kimdir ?

Pisagor Kimdir ,Pisagor ya da Pythagoras Yunanca: Πυθαγόρας MÖ 570 MÖ 495 yılları arasında yaşamış olan İyonyalı filozof, matematikçi ve Pisagorculuk olarak bilinen akımın kurucusudur. En iyi bilinen önermesi, kendi adıyla anılan Pisagor önermesidir. Sayıların babası olarak bilinir.

Pisagor Kimdir


Hayatı


[caption id="attachment_229" align="alignright" width="225"]Pisagor Kimdir Pisagor Kimdir[/caption]

Pisagor ve öğrencileri, her şeyin matematikle ilgili olduğuna, sayıların nihaî gerçek olduğuna, matematik aracılığıyla her şeyin tahmin edilebileceğine ve ölçülebileceğine inanmışlardır. Kendisini filozof Yunanca: φιλοσοφος yani bilgeliğin dostu olarak adlandıran ilk kişiydi. Pisagor, düşüncelerini yazıya dökmediği için, hakkında bildiklerimiz öğrencilerinin yazılarında anlattıklarıyla sınırlıdır.

Pisagor atfedilen birçok eser, gerçekte onun öğrencilerinin olabilir. Yaşamı Pisagor, Yunanistan da ki Sisam Adasın da doğmuştur. Yüzük taşı yapımcısı Mnesarkhos un oğludur. İlk eğitimini doğduğu adada almış, daha sonraları, ticaret için babasıyla farklı şehirlere gitmiştir. Tales'in öğrencisi olan Pisagor, Tales in isteği ile dönemin matematikteki öncü ülkesi Mısır gitmiş ve Antiphon un Erdemde Sivrilenler Üzerine adlı eserine göre orada Mısır dilini öğrenmiştir.

Döndüğünde Sisam Adası nın tiran Polykrates in baskısı altında olduğunu görünce İtalya nın güneyindeki bir Yunan kenti olan Crotone ye gitmiştir. Burada efsanevi şarkıcı Orpheus un kurduğu Orfeusçuluk etkisine kalarak gizli bir dinsel topluluk kurmuştur. Kurduğu bu topluluk ile Pisagor, aynı zamanda siyasî bir rol de üstlenmiştir.

Kendilerini matematikçiler mathematikhoi olarak adlandıran bu topluluktakiler; kişisel hiçbir şeye sahip olmadan okulda yaşıyor ve Ruh Göçü öğretisi ile et yemiyorlardı. Bu matematikçiler topluluğuna, dinleyiciler akousmatikhoi olarak adlandırılan öğrencileri de katılıyor, fakat onların et yememe gibi zorunlulukları olmuyordu. Pisagorculuk ve Pisagorculuk Okulu Topluluk, hem bir okul hem de bir kardeşlik derneği gibi işlev görüyordu. Pisagor un öğrencileri kendilerini Pisagorcular olarak adlandırıyorlardı.

Pisagorcuların iki yüzyıl sonra Öklid in Ögeler adlı eserinde yazmış olduğu aksiyomatik geometrinin başlangıcında etkileri olmuştur. Pisagorcuların çiğnenmesi halinde cezanın ölüm olduğu bir sessizlik kuralları vardı. Çünkü bir insanın sözlerini genellikle dikkatsizce söylediğine inanıyorlardı ve bir insan eğer ne söyleyeceği konusunda şüphe duyarsa susmalıydı. Diğer bir kural ise acısı çoğalırken bir adama acısını unutması konusunda ısrar etmemekti, çünkü kaygısızlığı desteklemek büyük bir suçtu.

Yorumlar

Popüler İçerikler

Kalitatif Araştırma Nedir ?

ANAOKULU BOYAMA RESİMLERİ

İsviçre Para Birimi Nedir CHF